SFATURI UTILE
Centralele termice de apartament sunt de 2 tipuri in ce priveste modul de incalzire al apei menajere:
1. Bitermice
2. Cu schimbator secundar (in placi)
Mai rentabile sunt cele cu schimbatorul in placi, deci cand vreti sa va cumparati o centrala e indicat sa cereti cu schimbatorul de caldura in placi.
Verificarea presiunii din vasul de expansiune
Cu timpul se pierde presiunea din vasul de expansiune. Dar cu un manometru se verifica ca aceasta sa aiba 1 atmosfera, sau se scoate toata presiunea caci e ventil ca la roata de masina si se baga 20 pompe de masina= 1 atm.
Curatarea schimbatorului de placi
Se curata foarte usor, necesita solutie putina si are viata mai lunga in exploatare. Se demonteaza cele 2 piulite cu care e prins, se pune intr-un lighean cu apa cat cuprinde schimbatorul, iar apoi se pune solutie (detratant). Se pune pana nu mai face spume. Daca are mizerie face spume multe, se lasa spuma vreo 10 minute, se curata cu apa si se pune iar detratant si se repeta pana nu mai face spume, cam 30 minute.
Curatarea serpentinei
Se demonteaza serpentina care se afla deasupra arzatorului de gaz.Se demonteaza cu o cheie de 30 si se pune tot intr-un vas cu apa.
Solutia ce intra in reactie chimica , ce se degaja din serpentina sa nu cada pe exteriorul ei, ci sa fie protejata de stratul cu apa.
Se pune solutie tot asa ca la schimbatorul de caldura intr-un vas cu apa cat cuprinde serpentina, iar operatiile sant identice ca la schimbatorul de caldura Solutie intra mai multa cam 300 grame, fata de schimbator ce intra cca.100 grame, dar se pune nu o data ci de 2,3 ori se repeta operatia pana nu mai face spume.
Curatarea arzatorului de gaz
Arzatorul de gaz are 14 coloane iar in fiecare coloana este cate o duza de gaz de 1,25 mm fiecare, dar nu avem treaba cu demontarea duzelor deoarece e prevazut cu filtru de gaz ce are sita deasa. Apropo, mare grija cand cumparati regulatoarele de gaz caci sant regulatoare ce nu au sita sau filtru de impuritati aceasta ducand la infundarea duzelor si orificiilor regulatorului de gaz a centralei, deci cumparati regulator de gaz cu sita deasa la intrarea lui.
Asadar se curata cu un smirghel cat mai fin aceste cuie care dau scanteia, ele prind la un moment dat putina calamina si dau o scanteie anemica aceasta ducand la o aprindere tarzie a gazului, deci “bubuie”.
Pompa de recirculare a apei
Se demonteaza foarte usor, atentie fara sa se forteze deoarece are axul ceramic si se rupe usor,dar mai bine se da surubelul din capatul ei jos si se pune prin capatul ei un pic de solutie nu intra multa cca. o seringa.
Apoi cu o surubelnita dreapta se misca axul ei stanga , dreapta vreo 5 minute ca sa intre astfel solutia prin miscare, nu mai mult, caci pompa e formata din mai multe componente ( ax ceramic si antimoniu, altele au carcasa din plastic) si poate solutia ataca aceste componente pe cand celelalte componente ca schimbatorul de caldura e de cupru iar cupru e mai putin coroziv la detratant, tot asa si serpentina e de cupru.
Recomandari
E obligatoriu sa aveti V.T.P. (VERIFICAREA TEHNICA PERIODICA) se cere deoarece se fac verificari periodice, verificari ce sunt prevazute in contractele de furnizare a gazelor, iar acest VTP la centalele termice se da la solicitarea dvs. de la firma autorizata, multe firme fac acest lucru dar multe nu-si fac treaba, sau o fac in functie de client. Cereti sau supravegheatii sa va faca o curatare pe pasii de mai sus.
Ei vin si va spun ca nu necesita o curatare caci spun ei "mai merge si anul acesta", sau nu-i necesara o curatare acu pentru ca e greu sa muncesti sa stai in miros de solutie. Iar centralele la un anumit nr. de ani pica daca nu li se face curatarea chimica iar cand pica prima data pica pe apa calda, apa calda nu mai vine in flux continuu.
La noi in oras iau cam 50Euro in 5 minute, nu fac nici o curatare, ci da la client un formular pe care il semneaza acesta fiind necesar pentru a fi prezentat la E.ON Gaz. Dar cereti caci sant obligati sa va faca in acesti bani si SPALAREA CHIMICA. Le convine sa nu faca spalarea sa pice cate o piesa caci mai mult castiga din vanzarea de piese. Un schimbator de caldura costa la 400 ron,o serpentina costa la 700 ron si tot asa.
Filtrele centralei
O centrala trebuie sa aiba montata 4 filtre de catre instalator:
1. Filtru de gaz ( gazul are o presiune de cca 200,250 mbar) iar centala functioneaza cu 20 mbar o presiune mai mare duce la topirea cuprului din serpentina,deci sa fie reglat regulatorul centralei la 20 mbar.
2. Filtru Y ce se pune pe returul instalatiei de calorifere ce protejeaza desprinderea de impuritati din calorifere, impuritati ce pot ajunge in serpentina centralei si in pompa centalei
3. Filtu impuritati apa menajera (apa noasta e cu tot felul de lighioane,rame melci s.a)
4. Un filtru magnetic pentru reducerea depunerilor de calcar, ce se pune sub centrala la intrarea apei reci (nu sub ghiuveta,caci in 4 m isi pierde proprietatile,sau ioni din apa isi schimba sarcina. Altii pun filtru polifosfatic in loc de magnetic cu granule,dar filtru polifosfatic da mancarimi de piele la anumite persoane ce sant alergice + ca spalam vasele cu apa calda si doctorul spune ca polifosfaticul e toxic.